Margarin kimyasal işlemler sonucunda suni olarak elde edilir. Bunun için, sıvı yağlar tereyağına benzer görünüm ve tad elde etmek üzere çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilerek katılaştırılırlar.
İl olarak 1. Dünya savaşı’nda cephede savaşan askerlere ucuz tereyağı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yöntemdir. Ancak günümüzde bilimsel çalışmalar bu katı yağın insan sağlığına çok zararlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Üzerinde tamamen bitkisel yağ olduğu ve 0 mg kolesterol içerdiği yazsa da margarinler kalp damar sağlığını tetid ederler.
Harvard Tıp Fakültesi’de yapılan bir çalışmaya göre, tereyağı ile karşılaştırıldığında margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını %53 arttırmaktadır. Margarinin zararlarını özetlemek gerekirse;
· Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat arttırır.
· Toplam kolesterolü ve LDL yi (kötü kolesterol) yükseltir.
· HDL’yi (iyi kolesterol) düşürür.
· Anne sütünün kalitesini düşürür.
· Bağışıklık sistemini zayıflatır.
· Pankreasın insülin tepkisini azaltır ve şeker hastalığına yol açar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder